Tuesday, August 2, 2011

Kalau Dah Sayang ~

Seringkali terbaca orang membuat perbandingan apabila si isteri x pandai memasak vs suami x boleh jadi imam .
Sebenarnya perkara tersebut tidak menjadi hal yang besar kalau hati dah sayang ..
Cuma yang penting sang suami tidak jahil dalam ilmu agama .. nak jadi imam boleh latih .. bukan semua orang boleh jadi imam .. ada yang sampai ke tua x pernah jadi imam sebab gugup .. asal jadi imam je mengeletar .. asal jadi imam je terbatal -batal air air sembahyang .. dah kalau macam tu nk jadi imam guano kan ? cuma agak rugi lah apabila sang suami tidak dapat memimpin si isteri dalam melakukan ibadah solat bersama - sama ..
Berkenaan si isteri yang tidak pandai memasak pula .. kadang - kadang masalah itu timbul hanya kepada si ibu kepada suami mereka .. walhal si suami sendiri tidak kisah .. pada mulanya mungkin tidak kisah .. tetapi kalau hari - hari makan nasik lauk telur goreng dengan kicap memang best lah kan ? time tu lah baru suami macam ter pegang kepada kata - kata ibu yang ingin anaknya menikahi seseorang yang pandai memasak .. ibu mana yang nak tengok anak dia makan kat luar hari - hari kan ? hmm.. masalah ini hanya boleh diatasi cuma jika si isteri nekad untuk berusaha belajar memasak .. bukan nak mintak sampai jadi chef pun sebenarnya .. cuma sekadar tahu memasak .. boleh memasak .. itu sudah memadai .. sekarang banyak buku -buku resepi kat luar sana yang boleh dibaca dan dicuba sekiranya malu untuk belajar dengan orang lain .. google search .. lagi senang kan ? cuba dulu .. dari yang basic .. step by step .. lama - lama pandai lah .. dan ketahuilah bahawa air tangan masakan isteri itulah yang menjadi penambat dan pengikat kepada kebahgiaan rumah tangga ..

apabila dua pihak berusaha untuk mengharmonikan rumah tangga mereka .. insyaallah .. rahmat akan diturunkan kepada mereka ..
kalau dah sayang ... semua benda kita buat boleh jadi .. (:

2 comments: